Cum poți evita capcanele întâlnite la achiziționarea unei tâmplării noi?

Cea mai des întâlnită greșeală în randul cumpărătorilor de tâmplărie cu geam termoizolant este aceea a achiziției pe baza prețului pe metru pătrat. Vânzătorii abili speculează această greșeală, fapt ușor observabil în anunturile de mica publicitate din ziare și reviste cât și online.

Cel mai adesea prețul afișat acolo nu are nici o relevanță practică pentru ceea ce veți obține dumneavoastră acasă deoarece:

  • prețurile mici pe metru pătrat se referă doar la ferestre fixe, fără deschidere. Cu excepția cazului în care vă construiți un bunker sau alt adăpost antiatomic veți avea nevoie și de ferestre mobile. Prețul unui ochi de fereastră mobil este aproximativ dublu unuia fix dintr-un motiv foarte simplu: un ochi mobil cuprinde pe lângă rama comună cu un ochi fix și profilul de aripă mobilă precum și feronerie (balamale, cremon, plăcuțe și zăvoare pentru închidere).
  • prețul pe metru pătrat nu este seminificativ nici în cazul aceluiași tip de deschidere. Prețul unui ochi de geam este influențat în mod decisiv de profil și nu de sticlă și de aceea prețurile pentru ferestre cu suprafața mică sunt deosebit de mari. Cel mai bun raport se obține deci în cazul ferestrelor cu dimensiuni pătrate sau apropiată de pătrat al căror perimetru să nu depășească 6 metri.
  • cel mai adesea prețul afișat nu include TVA, montaj și uneori nici transport, costuri ce vor trebui suportate tot de dumneavastră, costul final al unei lucrări putând fi sensibil mai mare decât estimările dumneavoastră bazate pe prețul pe metru pătrat capcană.

 

Un producător serios de tâmplărie nu vă va putea spune costul exact decât după prelucrarea unui tablou de tâmplărie transmis de dumneavoastră sau măsurat de către reprezentanții săi. În orice altă situație prețul spus din ochi este unul acoperitor chiar și pentru cea mai dezavantajoasă situație din punctul de vedere al vânzătorului de tâmplărie (este normal să fie așa deoarece orice firmă are drept scop final obținerea de profit și nu de pierderi)